Zero waste – 12 sposobów na skórkę z cytryny.

W dziedzinie zero waste mam przed sobą zapewne jeszcze długą drogę, ale staram się jak mogę. Od zawsze żal mi było wyrzucać skórki z cytrusów bio. Pakowałam je więc w słoiki i tak powstawały kilogramy kandyzowanych skórek. Aż w końcu mi się znudziło i postanowiłam wykorzystać je w inny sposób. Na pierwszy ogień poszły skórki cytrynowe. Jesteście ciekawi, co można z nimi zrobić, by się nie zmarnowały?

Wymyśliłam sobie najpierw – proszek cytrynowy, przez analogię do proszku grzybowego. Był mi bardzo potrzebny do aromatyzowania lemon curd, który przygotowuję często, ciasteczek cytrynowych i tiramisu cytrynowego. Potem przeszukałam internet w poszukiwaniu innych sposobów wykorzystania skórki cytrynowej.  Poniżej przytoczę 12 z nich, choć jest ich znacznie więcej.

 

 

Skórki, które będziemy wykorzystywać w celach konsumpcyjnych powinny zawsze spełniać 2 podstawowe warunki. Po pierwsze – pochodzić z upraw ekologicznych, i po drugie powinny być możliwie jak najlepiej oczyszczone z białej części zwanej albedo, aby nie dawały goryczy.

Skórki z cytrusów możemy oczyścić domowym sposobem.

Najpierw 1 litr wody łączymy z połową szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo z 2-3 łyżkami kwasku cytrynowego i płuczemy owoce przez 2-3 minuty.

Następnie po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. W tym celu łączymy 1 litr wody z 1 czubatą łyżką sody kuchennej.

Na koniec owoce płuczemy w czystej wodzie.

 

 

Dla porządku przypomnę jeszcze przepis na kandyzowaną skórkę cytrynową. W końcu już wkrótce rozpoczniemy przygotowywanie świątecznych babek i mazurków.

Najprostszy sposób to pokrojoną w kostkę skórkę pozbawioną albedo przekładamy do słoiczka, tak by powstała mniej więcej 1 cm warstwa, którą zasypujemy cukrem, tak aby dokładnie pokryć skórkę z wierzchu. Na warstwę cukru wykładamy kolejną warstwę skórki cytrynowej, którą znowu zasypujemy cukrem. Powtarzamy czynność do wyczerpania zapasów skórki pamiętając, by wierzchnią warstwę stanowił cukier. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Skórka kandyzuje się w ten sposób sama, potrzebuje do tego kilka tygodni, zależnie od ilości. Od czasu do czasu zaglądamy do słoika by sprawdzić, czy wierzchnia warstwa cukru się nie skrytalizowała.

 

1.   Proszek cytrynowy.

Cytrynę dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Dokładnie obieramy ze skórki – pozbywając się jak najstaranniej białej częsci – albedo. Skórkę układamy na talerzyku i pozostawiamy do wyschnięcia, w nasłonecznionym miejscu / w okolicy kaloryfera. Lub też suszymy w suszarce do owoców. Kiedy jest całkowicie wysuszona miksujemy ją na proszek i przechowujemy w szczelnym pojemniku z dala od światła.

Cytrynowym proszkiem aromatyzujemy:

ciasta i ciasteczka

herbatę

dżemy, konfitury i lemon curd

winegrety i marynaty

owsianki i granole

batony i kulki mocy

smoothie

lukry i kremy do ciast

sałatki

2.    Olej cytrynowy

Skórką z cytryny aromatyzujemy oliwę z oliwek. W tym celu – 3 łyżki startej skórki cytrynowej łączymy z 1 szklanką oliwy. Pozostawiamy tak na 2 tygodnie, regularnie wstrząsając mieszanką.  Po tym czasie oliwę przelewamy przez sitko. Używamy tak jak olej z oliwek. Możemy też smarować taką oliwą łokcie i kolana.

3.    Cytrynowy ekstrakt.

Skórkę z 3 cytryn zalewamy 1/2 szklanki wódki. Skórki muszą być całkowicie zanurzone w alkoholu. Buteleczkę odstawiamy na 4-6 tygodni, szczelnie zakręconą w ciemnym miejscu. (Im dłużej tym lepiej). Dwa razy w tygodniu potrząsamy buteleczką. Następnie przelewamy miksturę przez sitko do czystego słoiczka lub buteleczki. Taki ekstrakt możemy przechowywać przez lata.

4. Cytrynowe kostki lodu.

Świeżą skórkę z cytryny pokrojoną wedle upodobania zamrażamy w pojemnikach na lód i używamy do lemoniady lub drinków latem – kiedy jest już po sezonie na cytrusy, a te dostępne w sklepach pochodzą z wielkich chłodni i traktowane są konserwantami.

5.    Cytrynowy środek czyszczący.

Napełnij słoik skórką z cytryny. Zalej octem tak, aby dokładnie pokryć skórki, zamknij dokładnie. Pozostaw na 2 tygodnie, wstrząsaj codziennie. Po tym czasie przecedz przez sitko i rozpuść w proporcji 1:1 w wodzie. Przelej do butelki z atomizerem i używaj np. do mycia okien czy kabiny prysznicowej.

6.    Środek antybakteryjny.

Cytryną możemy oczyszczać deski do krojenia. Przecieramy deski połówką cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, następnie spłukujemy wodą.

7.  Środek czyszczący do kuchenek mikrofalowych.

Kilka skórek cytrynowych umieszczamy w naczyniu przeznaczonym do użycia w kuchence, zalewamy wodą, podgrzewamy na pełnej mocy przez 5 minut. Po tym czasie przecieramy wnętrze kuchenki ręcznikiem papieorwym.

8. Środek na mrówki.

Świeże skórki cytrynowe umieszczamy w okolicy okien i drzwi lub w miejscach, którymi mrówki przedostają się do wnętrza domu. To je odstrasza. Jeśli natomiast umieścimy suszone skórki cytryny w cukiernicy, uczyni to jej zawartość zdecydowanie mniej atrakcyjną dla tych pracowitych acz łakomych na cukier stworzeń.

9.  Cytrynowe saszetki do przechowywania w szafie.

Suszone skórki z cytryny możemy umieścić w bawełnianych/lnianych woreczkach, które razem z odzieżą przechowujemy w szafie. Możemy dodać do nich także zioła i skórki z innych cytrusów.

10.  Cytrynowy kosmetyk – rozjaśniacz lub scrub.

Łączymy 1/2 szklanki cukru/soli morskiej lub mielonej kawy (ta ostatnia szczególnie pomocna w redukcji celulitu) z drobno startą skórką z cytryny i olejem (migdałowym / jojoba/ z oliwek / z awokado czy kokosowym) do uzyskania konsystencji pasty. Taką pastę nakładamy na mokrą skórę i wykonujemy koliste ruchy, zmywamy wodą i osuszamy ręcznikiem.

11. Wybielacz do paznokci.

Połówką wyciśniętej cytryny pocieramy paznokcie by pozbyć się przebarwień.

12. Cytrynowy specyfik do pięt.

Połówkę wyciśniętej cytryny nakładamy na piętę, nakładamy ciasną bawełnianą skarpetkę i tak zasypiamy. Rano opłukujemy stopy wodą i osuszamy. Możemy następnie zaaplikować olejek cytrynowy.

Źródło – https://www.naturalnewsblogs.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *