Zuppa parmigiana.

Dziś będzie krótko, zwięźle i na temat, jak mawia zarzyjaźniony jezuita. Jest tak zimno, że postanawiamy napalić w kominku. Wystawienie mebli ogrodowych na tarasie jest równoznaczne z zamknięciem sezonu kominkowego, a tu proszę. Szaliki i rękawiczki znowu w cenie. Tak samo jak rozgrzewające zupy, ciepły koc i grubaśne skarpety. Wiosno, gdzie Ty?

 Moje uwielbienie dla parmigiany jest wielkie. Tak samo jak dla zup, Tak powstał przepis na zuppę. Polecam gorąco!

Zuppa parmigiana
Składniki:
400 g bakłażana pokrojonego w kostkę
500 g pomidorowej passaty (przecieru pomidorowego)
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
2,5-3 szkl. bulionu warzywnego
1 łyżka suszonego oregano
sól, pieprz
szczypta cynamonu
oliwa z oliwek do smażenia
30 g tartego parmezanuDo podania:
kuliki mozzarelli
pieczywo czosnkowe
tarty parmezan
świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, osypujemy 1 łyżka soli. Odstawiamy na sitku. Na kwadrans minimum.
2. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na patelnię z oliwą przekładamy cebulę, kiedy się zeszkli, czosnek.
3. Bakłażany na sitku przelewamy wodą, następnie osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Przekładamy do cebuli na patelni. Dusimy ok. 10 minut.
4. W osobnym garnku podgrzewamy passatę. Przekładamy do niej bakłażany, mieszamy, dodajemy część bulionu i parmezan. Doprawiamy. Gotujemy kwadrans. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bulion, regulując stopień gęstości.
5. Podajemy posypane czosnkowymi grzankami, tartym parmezanem, ze świeżą bazylią i kulkami mozzarelli.Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Wpadałam, bo zaciekawił mnie tytuł. Przeczytałam składniki i w sumie nazwa zupy ma swoje uzasadnienie. Ja przygotowując taką klasyczną "parmigiana" używam bazylię. Tak się jakoś przyzwyczaiłam i tak mi pozostało. Sadzę jednak, że i z oregano bedzize smakować szczególnie wielbicielom tego aromatu.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *