Ciemność jak śnieg, zaskoczyła nas jak drogowców. Mam wrażenie, że latarnie dziś zaspały. Jeszcze wczoraj cudna złota jesień rozlewała się na horyzoncie. Dziś tylko lepka ciemność w drodze do i z pracy. Na poboczach fluores cencyjne robaczki świętojańskie rowerzystów wracających do domu. Nie ma się co skarżyć, jeszcze miesiąc, a dnia znowu będzie przybywać. Trzeba tylko przywyknąć. Skupić myśli na czymś innym. Skierować energię w inną stronę.
Nie wiem, czy istnieją na tę sytuację jakieś skuteczne zaklęcia. Ale wiem, co lubię ostatnio najbardziej. Uzależniłam się po prostu. Mogłabym te gofry przygotowywać na śniadanie i na kolację. Odkryłam też, że przepis jest tak uniwersalny, że można z niego przygotować (patrz – Uwagi pod przepisem) i racuchy, i gofry bezglutenowe, na słodko i na wytrawnie – a nawet – pieczoną owsiankę. Niewielkie modyfikacje i uczta gotowa. Polecam gorąco! Ja uwielbiam je z malinowym sosem. Ale z gorącym sosem czekoladowym też są wyśmienite.
Gofry dyniowe
Składniki: na ok. 12 sztuk
1 szklanka mleka
25 g masła
4g drożdży instant
3 łyżki drobnego cukru
1 jajko
200 g mąki
szczypta soli
150 g dyniowego puree
Sos czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
2 plaskie lyzki oleju kokosowego
4 lyzki wody
Przygotowanie:
1. Lekko podgrzewamy mleko w garnuszku. Dodajemy masło, aby się roztopiło. Przelewamy do miski, w której połączymy wszystkie składniki.
2. Puree dyniowe laczymy z roztrzepanym jajkiem na gladka mase.
1. Lekko podgrzewamy mleko w garnuszku. Dodajemy masło, aby się roztopiło. Przelewamy do miski, w której połączymy wszystkie składniki.
2. Puree dyniowe laczymy z roztrzepanym jajkiem na gladka mase.
3. Do mleka dodajemy mase dyniowa, łączymy.
4. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, drożdżami i solą.
5. Wsypujemy mieszankę do mleka.
4. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, drożdżami i solą.
5. Wsypujemy mieszankę do mleka.
6. Mieszamy mikserem na małych obrotach, ja używam do tego po prostu trzepaczki.
7. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze) na około 0,5 godziny.
8. Kiedy ciasto wyraźnie się podniesie, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoty kolor, z obu stron, na niezbyt dużym ogniu.
7. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze) na około 0,5 godziny.
8. Kiedy ciasto wyraźnie się podniesie, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoty kolor, z obu stron, na niezbyt dużym ogniu.
Uwagi:
1. Jeśli pominiecie w przepisie cukier i dodacie do ciasta odrobinę gałki i/lub kuminu czy garam masali – przygotujecie dyniowe gofry wytrawne.
2. Mąkę tortową w przepisie możecie zastąpić mąką bezglutenową lub zmielonymi płatkami owsianymi, uzyskacie wówczas dyniowe gofry owsiane.
3. Jeżeli mąkę w przepisie zastąpicie płatkami owsianymi górskimi i pominiecie drożdże, możecie przygotować w ten sposób dyniową owsiankę pieczoną.
4. Masę na gofry w podanego przepisu można po prostu usmażyć na głębokim tłuszczu – wyjdą wówczas racuchy jak się patrzy!
Smacznego!
O mniam, ależ to musi być pyszne! 🙂
Na szczęście już dni coraz dłuższe, choć ja ciągle tego nie dostrzegam – ciągle jest tylko szaro albo ciemno… Też mi różnica!
O, tak – sa przepyszne… Polecam 🙂
Anna