W powietrzu nagle, dziś wieczorem (wnosząc po przejmującej ciemności ledwie draśniętej sierpem księżyca) zapachniało ciepłem wiosny. Gdyby zamknąć oczy i dać się temu ciepłu ponieść – można pomyśleć, że to nadchodzi wiosna. Taka to podstępna, jesienna złuda. Choć może to nie fair tak tę jesień oczerniać – wszak ona dobra z natury, tylko to nasze jej postrzeganie niekoniecznie pełne dobrej woli. Staram się ją lubić, co z wiekiem przychodzi zdecydowanie łatwiej, a w wieczory takie jak ten dzisiejszy – to w ogóle fastoche…
Podarowała mi jakiś czas temu sąsiadka Ela piękną dynię. Chodziłam koło niej kilka tygodni w sumie, chcąc dobrze zagospodarować to bogactwo. Doczekała się w końcu, aż będę miała dłuższą chwilę, by ją przerobić – i poszła pod nóż.
Połowa – poszła od razu po ugotowaniu na parze – na puree, z wcześniejszym – obowiązkowym (a jakże!) leżakowaniu na sitku. Ćwiartka na zupę-krem, ulubioną, najprostszą (już zresztą skonsumowany) i reszta – do sałatek. W tym do naszej ulubionej, z dynią i winogronami.
O dziwo, chłopak najmłodszy, który to Fuj! – dyni nie je, zajada się nią z wielkim smakiem. A więc – da się 🙂
Polecam gorąco!
Jesienna sałatka z dynią
Składniki: na 2 porcje
100 g sałaty
100-150 g dyni (ugotowanej na parze / upieczonej)
150 g czerwonych winogron bez pestek
100 g sera – tym razem użyłam korycińskiego z czarnuszką, super sprawdza się tu kozi (choć feta też będzie ok)
3 łyżki uprażonych pestek dyni
100 g pomidorków koktajlowych
100 g ugotowanego bulguru (dodaję zawsze, kiedy chcę żeby sałatka była treściwsza, więc można też pominąć / zastąpić komosą)
Na winegret:
3 łyżki oliwy
1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka aceto balsamico (używam kremowej wersji)
1 łyżeczka syropu klonowego / miodu / syropu z agawy
1 łyżeczka syropu z granatu / z winogron – można pominąć, jeśli nie mamy
sól, pieprz, odrobina ostrej papryki w płatkach
odrobina (1/2 łyżeczki) gorącej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu, oprócz wody – przelewamy do słoiczka, wstrząsamy, jeśli jest zbyt gęsty lub nie połączył się w idealnie gładki krem – dodajemy wodę i ponownie wstrząsamy, odstawiamy.
- Rozkładamy na dużym talerzu pokrojoną sałatę, oprószamy ją solą i pieprzem, posypujemy pozostałymi składnikami, rozkładając je równomiernie, na końcu skrapiamy sosem i posypujemy pestkami dyni.
- Serwujemy.
Smacznego!