Moja ulubiona sałatka z dynią.

W powietrzu nagle, dziś wieczorem (wnosząc po przejmującej ciemności ledwie draśniętej sierpem księżyca) zapachniało ciepłem wiosny. Gdyby zamknąć oczy i dać się temu ciepłu ponieść – można pomyśleć, że to nadchodzi wiosna. Taka to podstępna, jesienna złuda. Choć może to nie fair tak tę jesień oczerniać – wszak ona dobra z natury, tylko to nasze jej postrzeganie niekoniecznie pełne dobrej woli. Staram się ją lubić, co z wiekiem przychodzi zdecydowanie łatwiej, a w wieczory takie jak ten dzisiejszy – to w ogóle fastoche…

Podarowała mi jakiś czas temu sąsiadka Ela piękną dynię. Chodziłam koło niej kilka tygodni w sumie, chcąc dobrze zagospodarować to bogactwo. Doczekała się w końcu, aż będę miała dłuższą chwilę, by ją przerobić – i poszła pod nóż.

Połowa – poszła od razu po ugotowaniu na parze – na puree, z wcześniejszym – obowiązkowym (a jakże!) leżakowaniu na sitku. Ćwiartka na zupę-krem, ulubioną, najprostszą (już zresztą skonsumowany) i reszta – do sałatek. W tym do naszej ulubionej, z dynią i winogronami.

O dziwo, chłopak najmłodszy, który to Fuj! – dyni nie je, zajada się nią z wielkim smakiem. A więc – da się 🙂

Polecam gorąco!

 

 

Jesienna sałatka z dynią

Składniki: na 2 porcje

100 g sałaty

100-150 g dyni (ugotowanej na parze / upieczonej)

150 g czerwonych winogron bez pestek

100 g sera – tym razem użyłam korycińskiego z czarnuszką, super sprawdza się tu kozi (choć feta też będzie ok)

3 łyżki uprażonych pestek dyni

100 g pomidorków koktajlowych

100 g ugotowanego bulguru (dodaję zawsze, kiedy chcę żeby sałatka była treściwsza, więc można też pominąć / zastąpić komosą)

 

Na winegret:

3 łyżki oliwy

1 czubata łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka aceto balsamico (używam kremowej wersji)

1 łyżeczka syropu klonowego / miodu / syropu z agawy

1 łyżeczka syropu z granatu / z winogron – można pominąć, jeśli nie mamy

sól, pieprz, odrobina ostrej papryki w płatkach

odrobina (1/2 łyżeczki) gorącej wody

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu, oprócz wody – przelewamy do słoiczka, wstrząsamy, jeśli jest zbyt gęsty lub nie połączył się w idealnie gładki krem – dodajemy wodę i ponownie wstrząsamy, odstawiamy.
  2. Rozkładamy na dużym talerzu pokrojoną sałatę, oprószamy ją solą i pieprzem, posypujemy pozostałymi składnikami, rozkładając je równomiernie, na końcu skrapiamy sosem i posypujemy pestkami dyni.
  3. Serwujemy.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *