Wirusy potrafią być naprawdę zdradliwe. Wczesnym rankiem pieczesz ciasto. Potem zabierasz się za gołąbki (zawsze to szybciej niż lepienie pierogów). Przygotowujesz śniadanie, odrabiasz lekcje a jeszcze przed południem nie masz sił wejść po schodach na piętro. Śnięta ryba przy tobie to okaz zdrowia. Dzień później lekarz potwierdza diagnozę a Ty nawet nie możesz patrzeć na to ciasto, zjeść wspólnie obiadu. I tylko synek się cieszy, że mama w domu.
Leżę więc w łóżku i czytam, bo na tyle wystarcza mi sił. Kończę biografię Poświatowskiej. Chylę czoła przed gigantyczną pracą wykonaną przez autorkę Kalinę Błażejowską.
I zastanawiam się, czy ktoś jeszcze czyta poezję?
Korzenne ciasto żurawinowe z migdałami
Składniki:
2 szklanki (210 g) mąki pszennej
3/4 szklanki (80 g) mielonych migdałów
2 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka (225 g) miękkiego masła
1 szklanka (200 g) cukru (zmniejszyłam do 150 g)
1 szklanka (180 g) jasnego brązowego cukru (zmniejszyłam do 110 g)
3 duże jajka
1 1/2 naturalnego ekstraktu z wanilii
1 szklanka (220 g) jogurtu greckiego
1 szklanka (120 g) grubo posiekanych uprażonych migdałów
1 szklanka (120 g) świeżych lub mrożonych żurawin
1/2 szklanki (70 g) suszonych, kandyzowanych żurawin
Na lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
* Przyprawa pięć smaków (five-spice) to mieszanka przypraw zawierająca pieprz seczuański, cynamon, anyż, goździki i koper włoski. Przyprawę można kupić w sklepach orientalnych i sklepach typu: Bomi, Alma, Piotr i Paweł. Ciasto bez tej przyprawy jest równie pyszne.
Przygotowanie:
1. Okrągłą formę z otworem w środku wysmarować masłem i wysypać lekko mąką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszać osiem pierwszych składników (sypkie).
2. W drugiej misce zmiksować masło, dodać obydwa rodzaje cukru i miksować 3 minuty. Dodawać po 1 jajku cały czas miksując.
3. Dodać wanilię, jogurt. Zmiksować. Dodać suche składniki i miksować do połącznia. Dodać migdały i obydwa rodzaje żurawin.
4. Przełożyć do formy i wstawić do pieca na środkowy poziom. piec 1 godzinę i 10 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Wyłożyć na talerz, wystudzić całkowicie i polukrować.
5. Lukier: wymieszać łyżką sok pomarańczowy z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W razie czego dodać więcej soku.
Ciasto można przygotować 2-3 dni wcześniej.
Przepis pochodzi z magazynu Bon Appetit a znalazłam go na blogu Lo.
Smacznego!
Zapachniało mi Świętami:) Lubię takie korzenne wypieki. Są przepyszne, a do tego w całym domu roztacza się niesamowity zapach.
Tak, przygotowania swiateczne zaczely sie na dobre. I juz niedlugo na blogu beda widoczne tego efekty. Moc serdecznosci posylam
Anna
Z żurawiną… Moja mama byłaby zachwycona. :))))
No to chyba trzeba mamie zrobic niespodzianke 😉
Serdecznosci moc
Anna
zachwycająca
świetna babka, wygląda rewelacyjnie:)
Dużo zdrówka życzę! 🙂 A babeczką chętnie się poczęstuję 🙂
Bardzo mi sie przyda, dziekuje i pozdrawiam serdecznie
ANna
Piękne to ciasto, takie okazałe 🙂
Muszę przyznać, że rzadko czytam poezję. Wolę powieściowe konkrety 😉
Tak sobie mysle, ze wiekszosc z nas tak teraz ma, ale tez warto czasami, wlasnie dlatego, pochylic sie na chwile nad jednym chocby wierszem…
Ja tez wybieram na co dzien powiesciowe konkrety…
Serdecznosci
Anna
przepiękne szkoda, że już u mnie nie ma żurawiny
Ja uzylam mrozonej a ona dostepna jest przez caly rok, polecam sprobowac
Pozdrawiam serdecznie
Anna
ciasto wygląda przepysznie! a do tego zdjęcia są naprawdę piękne
Dziekuje 🙂 i pozdrawiam Mielno!
Anna
Niesamowicie apetyczne! Cudna foremka
Uwielbiam tu zaglądać, patrząc na Twoje pięknie skomponowane zdjęcia czuję zapach tych pyszności. W sobotę piekłam wieniec drożdżowy z marcepanem – zniknął w ekspresowym tempie 🙂 Teraz kolej na korzenne żurawinowe.
Zdrowiej szybko choć jeżeli i u Was jest tak buro jak na Podkarpaciu, to może lepiej przeczekac ten czas w łóżku 🙂
Droga Maniu,
bardzo dziekuje Ci za ten komentarz. Najwieksza radosc sprawiaja mi takie wlasnie informacje zwrotne – zrobilam, wyszlo, smakowalo 🙂 To najwazniejsze.
Dziekuje za zyczenia zdrowia. Juz jest lepiej, a ja za Podkarpaciem tesknie 🙂 nawet burym.
U nas buro zwyczajowo. Ale przynajmniej w miare cieplo i co najwazniejsze – nie pada!
Posylam Ci moc serdecznosci i polecam korzenne zurawinowe, jest przepyszne i z kazdym dniem zyskuje na smaku a ten aromat…!
Anna
Zahcwyczasz ostatnio!
świetnie wygląda to Twoje ciasto 🙂 pozazdrościć umiejętności kulinarnych 🙂
Ciasto wygląda bosko! 🙂
Znakomity przepis!
Ileż pyszności skrywa… 😀
Korzenne wypieki to jest to co teraz jest nam najbardziej potrzebne 🙂
Piękna forma 😉
Zdjecia tego ciasta byly tak piekne, ze nie moglam sie powstrzymac i musialam upiec. Cudownie smakuje, w sam raz na te pore i szarosc za oknem. Dziekuje i pozdrawim Cie, Anno serdecznie! 🙂
Justyna