Mini pierniki buraczane.

 

Szkoda mi Adwentu, który mija. Oczekiwania, które już niedługo się skończy, wypełni. Uświadomienie sobie, jak dalece odbiega to od dziecięcej niecierpliwości, uświadamia mi po raz kolejny, że się starzeję. Tak po prostu. W tej sytuacji chciałoby się zaśpiewać „Przecież doskonale wiesz, patrzymy tylko w dobrą stronę”…

I kiedy od własnej dorastającej latorośli, która jeszcze niedawno zarzekała się, ze nigdy nie będzie miała ani męża ani dzieci słyszysz, że oto planuje ich troje… myślisz sobie, że jest dobrze. I z większą radością chce ci się towarzyszyć jej w tym wzrastaniu.

Dziś polecam Wam piernik buraczany. Można go upiec w jednej formie lun w postaci mini – tak jak na zdjęciach poniżej. Pachnie pięknie. Idą Święta…

 

 Mini pierniki buraczane

Składniki:
125 g maki
50 g kakao
szczypta soli
50 g mielonych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu (jeśli nie ma go w mieszance do piernika)
75 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
175 g ugotowanych/upieczonych buraczków
75 g miodu
150 g oleju
75 g suszonych daktyli
75 g suszonych fig
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g posiekanej czekolady deserowej

Na polewę:
3 łyżki kakao
4 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

Ponadto:
suszona żurawina
posiekane pistacje

Przygotowanie:
1. Łączymy przesianą mąkę, orzechy, kakao, proszek, sól, pieprz, przyprawę do piernika i cynamon.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
3. Buraczki miksujemy na gładko, dodajemy miód i olej.
4. Jajka ucieramy z cukrem i kawą. Dodajemy masę buraczaną, mieszając tylko do połączenia i na końcu sypkie składniki.
5. Przygotowujemy foremki do mufinek.
6. Dodajemy posiekana skórkę pomarańczową i czekoladę, mieszamy i przekładamy do foremek.
7. Pieczemy ok. 20 – 30 minut.
8. W garnuszku podgrzewamy sok pomarańczowy, dodajemy pozostałe składniki polewy, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
9. Wystudzone dekorujemy polewą czekoladową, suszoną żurawiną i pistacjami.

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Cudowne te mini pierniki. Podobają mi się. Dodatek buraka bardzo ciekawy.
    Ja też żałuję, że czas oczekiwania na święta zaraz się skończy, a same święta jak zawsze miną bardzo szybko.
    Ściskam ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *