Cukiniowe brownie.

IMG_9910
Udało nam się wyjechać na chwilę jeszcze, pooddychaćlatem, pomachać mu na pożegnanie na końcu leśnej ścieżki. Lubię spokój Holandii. Płaskie, rozsiane wszędzie ścieżki rowerowe. Rozłożyste plaże, po których mogłabym biegać bez końca, gdybym tylko lubiła biegać.

W sobotni poranek obudził mnie las. Przeszklonaściana saloniku odkryła widok dobrze ukryty pod płaszczem nocy. Oniemiałam. Ten widok zostanie ze mną na długo. Kilka takich zachwytów i
wiesz, że odpoczywasz. Od rutyny, codzienności, prania, skarpetek bez pary, kwiatków, które zapomniałaśpodlać, mleka, które zapomniałaś kupić, listy zakupów, której nie wzięłaś ze sobą na zakupy i soku pomarańczowego, za który zapłaciłaś, by następnie zostawićgo w sklepie. Jak widać, chwila wytchnienia była bardzo potrzebna…

Wieczorne wiadomości w niedzielę po powrocie sprawiły, że całus na dobranoc dał tak wiele radości i sił, by obudzić się z radością w chłodny poniedziałkowy poranek. Bo jest jeszcze jedno dzisiaj i może jutro, których nie ma już Ona.

Bałam się kolejnych wiadomości, biało-czarnych niusów i zdjęć, straty tak intymnej a jednak tak publicznej. I przykro mi, kiedy wszystko to się dzieje.

Cena popularności?

Świadomie unikam teraz tych wszystkich wspomnień, wyznań, wywiadów z przyjaciółmi. Nie klikam. Może kiedyś będzie nas więcej. Może już jest nas więcej. Nie wykazujących zainteresowania, by nie nakręcać tej machiny.

Pamiętam buzię synka drugiego umazianą czekoladą,kiedy sięgał po kolejny kawałek tego brownie. Nie gryzł, połykał w całości, kawałek po kawałku. Dobrze, że nie wiedział, co mu tak smakuje. Całość przygotowańzajmie nam nie więcej niż 25 minut, łącznie z pieczeniem. Polecam gorąco.

 

IMG_9917

 

Cukiniowe brownie
Składniki:
75 g oleju kokosowego
120 g czekolady deserowej
100 g mąki tortowej (można użyć bezglutenowej)
3 łyżki kakao bez cukru
½ łyżeczki sody
½ łyżeczkisoli morskiej
1 duże jajko lub 2 małe
180 g cukinii startej na drobno
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasta waniliowa
Na polewę:
2 łyżki czekolady deserowej
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao w proszku
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2.     Foremkę o wymiarach15x15 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3.     Olej kokosowy rozpuszczamy z połową czekolady.
4.     Do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, sól i łączymy je z rozpuszczoną czekoladą.
5.     Do utartej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii dodajemy jajko, brązowy cykier i wanilię – mieszamy.
6.     Łączymy z pozostałą czekoladą i wymieszaną wcześniej mąką.
7.     Całość wylewamy do foremki. Pieczemy 15 minut. Studzimy 10 minut na kratce.
8.     Przygotowujemy polewę. W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao, cukier i sól. Mieszamy. Polewamy brownie.

 

Healthy Fudgy Chocolate Zucchini Brownies
Ingredients
½ cup coconut oil
1 cup dark chocolate chips, divided
1 cup all purpose flour (You can sub a gluten free
flour blend)
3 tablespoons dark cocoa powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon fine grain sea salt
1 large egg (*See note)
1 cup grated zucchini, squeezed to remove the liquid
¼ – ½ cup brown sugar (see note)
1 teaspoon vanilla
For the chocolate glaze:
2 tablespoons dark chocolate chips
2 tablespoons coconut oil
2 tablespoons cocoa powder
½ cup powdered sugar
a pinch of sea salt
Instructions
1.    Preheat the oven to 350 degrees. Line a 9×13 inch baking sheet with parchment paper.
2.   Place the coconut oil and ½ cup of the dark chocolate chips in a small frying pan over medium heat and let them melt. Once they have melted whisk them together and remove them from the heat.
3.   While the chocolate is melting add the flour, cocoa powder, baking soda and sea salt to a large bowl and whisk them together well.
4.   In a small bowl whisk together the egg, zucchini, brown sugar and vanilla.
5.   Once the chocolate has melted add it to the bowl with the egg and whisk to combine. Pour this into the bowl with the flour and stir everything together. Add the remaining ½ cup of dark chocolate chips to the bowl and stir together.
6.   Pour the brownie batter into the prepared baking sheet and spread it around so that it covers the pan in a single layer. Bake in the oven for 15 minutes. Remove the pan from the oven and let it cool for 10 minutes.
7.   While the brownies are baking prepare the glaze.
8.   In a small frying pan over medium heat melt the chocolate chips and coconut oil. Remove the pan from the heat and whisk in the cocoa powder, powdered sugar and a pinch of sea salt.
9.   Pour the glaze over the cooled brownies and spread it so that it covers the top of the brownies evenly.
10.  Cut the brownies into 12 pieces and enjoy!
Notes
*These brownies are quite deliciously sweet using ½ cup of sugar. Reduce the sugar to ¼ cup for a less sweet brownie.
*If you eat a plant based diet you can substitute a flax egg for the real egg.
Przepis pochodzi stąd
IMG_9911
IMG_9920
11 comments Add yours
  1. Cudowne… Zrobiłabym od razu, gdyby nie fakt, że właśnie gotuję buraczki na brownie buraczkowe, od którego jesteśmy całą rodzinką uzależnieni:) Ale następnym razem skorzystam z Twojego przepisu:)

  2. Czy mozna czyms zastapic olej kokosowy? Moze mleczkiem kokosowym i oliwa? Nie moge go kupic a kusi mnie to bajeczne ciasto :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *