Wypieki w naszym domu, szczególnie te przygotowane z myślą o publikacji na blogu, mają charakter ściśle dedykowany konkretnym smakom i osobom. Cud-mąż, by nie sięgać daleko, to wybitny wielbiciel słodkości, ze zdecydowanym wskazaniem na marcepan. Nie wiem doprawdy, skąd mu się to bierze… takiego go już sobie wzięłam chłopaka mojego marcepanowego 😉
I dlatego dziś prezentuję Wam ten oto migdałowiec. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. (Marcepanową wkładkę możecie pominąć – będzie jeszcze prościej i szybciej – ja chciałam, żeby było na wskroś świątecznie). Jest bezglutenowe, nieprzesadnie słodkie, wilgotne i z każdym dniem coraz lepsze – choć gwarantuję, długo nie postoi… Polecam gorąco!
Migdałowiec
Składniki:
360 g zmielonych migdałów
200 g cukru (może być trzcinowy i można zmniejszyć ilość do 150 g)
75 g mąki ziemniaczanej
120 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
240 g jogurtu naturalnego (lepszy będzie Skyr bo jest chudy niż grecki – chyba że użyjecie tego 2%), ważne aby był gęsty
3 jajka
1 żółtko
skórka otarta z 1 dużej cytryny
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
Ponadto:
240 g marcepanu
4 łyżki sosu żurawinowego (z tego przepisu) lub można zastąpić go sokiem z cytryny (2 łyżki) lub sokiem z pomarańczy (3 łyżki)
odrobina mielonych migdałów do podsypania stolnicy i wysypania do foremki
Przygotowanie:
- W misie miksera umieszczamy migdały, resztę sypkich składników i masło.
- Miksujemy pulsacyjnie, aż całość będzie miała konsystencję bułki tartej.
- Dodajemy do niej jogurt, jajka i żółtko oraz skórki cytrusowe. Mieszamy do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok na chwilkę.
- Marcepan ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy sos żurawinowy / cytrynowy / pomarańczowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy wałek, tak jak widzicie na zdjęciu poniżej – powinien mieć taką długość, by w ten sposób umieścić go w foremce. (Ja w czasie formowania wysypałam blat mielonymi migdałami, żeby sobie ułatwić zadanie. Marcepan jest czerwony z powodu dodatku sosu żurawinowego).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (160 z termoobiegiem).
- Do foremki z kominem (o średnicy 25-26 cm), wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi migdałami wylewamy mniej więcej połowę ciasta.
- Na tym układamy przygotowany marcepan.
- Całość zalewamy resztą ciasta. Wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy do suchego patyczka, ok 40 minut.
Smacznego!